Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a notat pe Twitter că discuțiile de la Bruxelles, cu oficialii ruși, reprezintă oportunitatea ca părțile implicate să se așeze la masa dialogului, într-un moment critic pentru securitatea europeană.
Există diferențe de opinii aparent ireconciliabile, susțin analiștii politici, pe de o parte fiind prezentate cererile pentru garanții de securitate ale Rusiei, iar pe de altă parte mesajul Alianței și al SUA că măcar unele dintre aceste solicitări sunt inacceptabile.
Negocierile au început încă de luni, rezultatul nefiind, până acum, unul care să inducă perspective optimiste. Eventuala invadare a Ucrainei de către trupele rusești – peste 100.000 de militari ruși sunt masați la graniță – este contestată de Kremlin, dar există precedente periculoase (vezi alte acțiuni militare din trecutul apropiat, în Ucraina și Georgia) care stârnesc îngrijorare.
Echipa SUA de la sediul NATO din Bruxelles este condusă de Wendy Sherman – ”Vulpea argintie” -, adjunctul secretarului de stat american, iar din partea Rusiei sunt prezenți la masa negocierilor ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Alexander Grushko, și ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin.
”Statele Unite se angajează să lucreze alături de aliații și partenerii noștri pentru a îndemna detensionarea situației și pentru a răspunde crizei de securitate cauzate de Rusia”, a declarat Wendy Sherman la sediul NATO.
Pe contul său de Twitter, Jens Stoltenberg a transmis că se poate vorbi despre o oportunitate pentru dialog într-un moment critic pentru securitatea europeană.
”Este o oportunitate oportună pentru dialog într-un moment critic pentru securitatea europeană. Când tensiunile sunt mari, este și mai important să ne așezăm în jurul aceleiași mese și să ne abordăm preocupările”, a notat secretarul general al NATO.
Today’s meeting of the #NATO–#Russia Council is underway. It is a timely opportunity for dialogue at a critical moment for European security. When tensions are high, it is even more important that we sit down around the same table and address our concerns. pic.twitter.com/Ek8ey05aGL
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) January 12, 2022
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, nu au existat strângeri de mâini la începutul întâlnirii, membrii delegațiilor atingându-și, simbolic, doar pumnii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat, miercuri, că Rusia a cerut ”răspunsuri concrete” privind garanțiile de securitate din partea NATO, situația atingând ”un punct critic”.
”Nu negociem de pe o poziție de forță, nu există și nici nu poate exista loc pentru ultimatumuri”, a transmis Dmitri Peskov, apoi a vorbit despre ”securitatea paneuropeană”, dar și despre ”interesele naționale” ale Rusiei.
”Situația a atins pur și simplu un punct atât de critic în ceea ce privește securitatea paneuropeană și interesele naționale ale țării noastre… încât nu putem amâna mai mult, iar preocupările pe care le-am exprimat au nevoie de răspunsuri concrete”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Citește și: